Helmiä Latviassa

Olen ollut kahdesti Latviassa. Ensimmäisellä kerralla menin yhdistysporukan kanssa lentäen Jürmalaan, josta tein päiväretken Riikaan. Yhdistysporukkaa en tuntenut entuudestaan, sillä olin hiljaisena vain maksanut jäsenyydestäni joitain vuosia. Toisella kerralla menin maata pitkin kaverin kanssa Riikaan, josta tein päiväretken Jürmalaan. Koen paikat helpommin lähestyttäviksi, jos olen mennyt sinne maata pitkin. Voisin kirjoittaa aiheesta pidemminkin, mutta en tee sitä nyt.

Ensimmäisellä matkallani Jürmalaan, hotellihuoneeni oli puiden latvojen tasolla.

Kummassakin versiossa on omat puolensa. Junat kulkevat melko tiheästi, matka-aika ei ole kovin pitkä ja hintakin on vain joitain euroja edestakaisin. Jos kuitenkin Jürmalasta vastaisuudesta varaisin hotellin, niin olisi hyvä, että se olisi selkeämmin kesäaikaan. Olen tosin ollut Jürmalassa elo-syyskuun vaihteessa ja kesä-heinäkuun vaihteessa. Kummallakin kerralla oli viileää. Tosin päiväretkellä kesä-heinäkuun vaihteessa käytiin meressä uimassa, vaikka muut turistit kävelivätkin rannalla toppatakeissaan.
Meillä oli hieman mansikoita ja viiniä sekä pitkä pätkä hiekkarantaa oikeastaan itsellämme. Minä elin rannalla yhtä kivoimmista hetkistäni, mutta jos tulkitsin oikein kaverini elekielen, hänen kivoin hetki kesti vähemmän aikaa kuin minun. Sitten tuli myrskyn merkkejä taivaalle, jota ei koskaan tullut ja me lähdimme kaupunkiin. Minusta tuntui, että ranta ei ole oikein yksin matkaajille suunniteltu. En usko, että siellä voisi jättää turvallisesti tavarat johonkin lukolliseen laatikkoon siksi aikaa, kun käy uimassa. Voin olla väärässä, mutta epäilen. Tämä asia minua ärsyttää myös suomalaisilla rannoilla.

Jürmalassa on nättejä sekä rappioromanttisia puuhuviloita sekä ravintoloita, mutta noin muuten ehkä vähän vähemmän nähtävää. Olen kuullut huhuja, että kesällä Jürmala olisi todella täynnä ja siksi parempi paikka olisi pohjoisessa oleva ranta. En ole kokenut täysinäistä Jürmalaa enkä Saulkrastia, joten on vaikea sanoa.

Kuvia kummaltakin käynniltä. Ensimmäisellä kerralla elo-syyskuun vaihteessa rannalla oli enemmän porukkaa.

Riika on mielenkiintoinen kaupunki

Riika, siluetti. Otettuani kuvan, hämmästyin värisävystä.

Riika oli aikoinaan melkein miljoonan asukkaan kaupunki, mutta enää siellä asuu vain noin 700 000 asukasta. Syy, erikoiseen asukasmuutokseen on ollut se, että jotkut Eurooppalaiset maat (kuten Irlanti) ovat haalineet latvialaisia töihin tai he ovat itse päättäneet mennä naapurimaihin. Maassa on poikkeuksellisesti pula korkeasti koulutetuista ihmisistä, koska maa ei voi tarjota kilpailukykyisiä palkkoja heille. Ilmeisesti viime vuosina on ollut nähtävissä, että osa ihmisistä ovat muuttaneet takaisin Latviaan.

Riiassa on yksi upeimpia ja laajimpia jugend-kaupunginosia. Paikalliset eivät tunnu tietävän paikkaa, kun sitä kyselin. Se sijaitsee lähellä Silja Linen terminaalia, Kronvalda puiston pohjoispuolella. Hyviä bongauskatuja olivat mielestäni Elizabetes iela, Strēlnieku iela sekä Alberta iela. Alueella on museo aiheesta, missä en käynyt, mutta portaat sinne ovat aivan upeat ja ne näkee ilmaiseksi.

Vanhassa kaupunki on mielestäni varsin iso ja siellä on kiva hengailla kuppiloissa ja terasseilla. Monessa oppaassa on lista erilaisista rakennuksista, mutta itse jugend- tai vanhan kunnon betonilähiön –intoilijana annan suositukseni ensin mainitulle. Vanhassa kaupungissa on tosin näköalatasanneinnostuneille (kuten minä) hissillinen torni Pyhän Pietarin (St Peters) kirkossa. Se on vanha pieni koppi, missä on erillinen hissinkuljettaja. Mielestäni paikka ei ollut esteetön, sillä hissille päästäkseen piti nousta portaita ensin seuraavaan kerrokseen.

Kaupungin keskustassa on ihan kivoja puistoja, joissa tuli hengailtua ehkä vähemmän kuin olisin yksin matkaillessa ollut. Kaikki olivat oikein mukavia, eikä niistä mikään noussut erityiseksi suosikiksi.

Zeppelinhalleissa oli se ikävä puoli, että siellä ei ollut mitään kahviloita tai aluetta, missä syödä aamupalan hengessä ostamat leipomotuotteet. Lähialueen kadutkaan eivät olleet niin esteettisiä, että niissä olisi halunnut pysähtyä. Halleilta ostimme kuitenkin evästä Jürmalan matkallemme. Yleensä en anna ravintolasuosituksia, koska koen, että silloin on pitänyt käydä mielellään yli 10:ssä paikassa, että voi oikeasti olla jonkinlainen käsitys, mutta toimin nyt hieman toisin. Jos on nimenomaan budjettimatkalla, Riiassa toimii Lido –niminen ravintolaketju. Ihastuin todella paljon riisisienikasvissekoitukseen. Siellä on siis hyvää perusruokaa paikallisin herkuin buffet henkisesti ja ruoasta maksetaan lähinnä painon mukaan. Valikoima on laaja, eikä annoksia tarvitse odotella. Mukavampi tunnelma oli Stockan vieressä olevassa Lidossa, kun taas vanhan kupungin versiossa tunnelma oli kiireisempi ja ahtaampi. Samalla periaatteella Moskovassa toimi My-My (en muista tarkalleen kirjoitusasua, eikä minulla ole oikeaa näppäimistöä). Sisustus on latohenkinen ja siellä voi osoittaa, mitä ruokia ottaa ja maksu tapahtuu painon mukaan.

Minkälainen ruokailija olet matkustaessasi? Pitääkö olla parempaa ravintolaa, vai kelpaako hieman edullisempi vaihtoehto? Mitkä ovat teidän suosikkiravintoloita tai kahviloita Suomessa ja maailmalla? En usko, että minusta tulee koskaan varsinaista ravintolasuosittelijaa, ellen tosiaan ole käynyt alueella monissa vaihtoehdoissa, tai jos niissä on jokin muu juttu, kuten ihastuttava tunnelma tai sen on jotenkin helppo.

Lupasin viime kerralla jutun Latviasta, mutta kun tätä aloin kirjoittaa Italia tuli sen sijaan niin väkevänä mieleen, että on ihan mahdoton keskittyä Latviaan. Kirjoitin siis itse asiassa Venetsiasta ensin. En ymmärrä, miksi en vaan voinut laittaa sitä ja tämän seuraavalle kerralle. Kun päädyin olemaan joustamaton, on vaikea tietää, että ehtiikö tämä edes lupaamalleni sunnuntaille. Laitan Venetsiajutun ensi viikon sunnuntaina 23.5 ja pidän sen jälkeisen viikon taas taukoa. Eli ensi viikkoon!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s