Hei. Hotellissani on luteita!

Kutisee, kihelmöi, polttelee! Olen ilmeisesti onnistunut löytämään harvoilla matkoillani jo 2 hotellia ja yhden hostellin, missä oli luteita. Minulla on sen verran herkkä iho, että kahtena viime kertana lähipäivien aikana on tullut nokkosihottumaa jälkijättöisesti. Voi olla, että se on johtunut jostain muustakin. Kuitenkin ihoni oireili voimakkaasti puremiin. Kun joidenkin päivien jälkeen heräsin yöllä poltteleviin ja kihelmöiviin paukamiin, pelkäsin hetken, että kaikesta huolimatta ne olivat levittäytyneet kotiini. Onneksi ei, vaikkakaan nokkosihottuma ei mukava kokemus ollut. Minulla on vain hyvän herkkä iho erilaisille puremille ja pistoksille.

Vietin yhden onnistuneimman sekä mieleenpainuvimman loman Pargassa, Pohjois-Kreikassa. Hotellin henkilökunta oli äärettömän mukavaa, sijainti loistava, huone muuten ihana… paitsi ne luteet. Hotellissa rakennettiin uutta osaa, enkä itse sillä puolella ollut. Enkä perisuomalaiseen tapaani osannut valittaa, varsinkaan ensimmäisen kerran jälkeen. Opin jotenkin tyytymään kohtalooni.

Ulkona kuohui meri. Idylli muuttui nopeasti.

Ensimmäisen kerran henkilökohtaisesti tutustuin luteisiin Wienissä vuonna 2016. Tunnistin ne luteiden puremaksi, koska onnekseni olin lukenut aiheesta vähän. En kuitenkaan ollut varautunut niihin millään tavalla. Vaikka laukussani oli muovipusseja likaisille vaatteille, en ollut muuten suojannut vaatteita tai varonut.

Kun menin hotellin respaan valittamaan aiheesta, he vain totesivat, että olen ensimmäinen joka aiheesta valittaa. En ihan tiedä, mitä he ajoivat takaa kommentilla. Sanoivat vain, että hotelli on täynnä ja ensi yöksi on tulossa samaiseen huoneeseen vieras. Kysyin hyvitystä kuitenkin tilanteesta, koska huone oli suolaisen hintainen ja laukun kuumennus maksoi silloin 600€. Tukahduttavan kuumaan Wienin päivään olisin saanut tavallisen kupin suodatinkahvia. Laittoi mietityttämään onko jokin sääntö, että vasta kymmenes asiasta sanova saa kahvin ja pullan vai sen jälkeen korjataan ongelma?

Oma rauha ja tila, pitkän ajan jälkeen… mutta jaoin tilani monen luteen kanssa myös.

Eräs tuttava on sitä mieltä, että ulkomailla luteet ovat niin normaalia, etteivät he ole kiinnostuneet, onko hotellissa luteita vai ei. Sen takia on ihan turha edes odottaa hintahyvitystä. Tuli sellainen olo, että kannattaako niistä nyt edes sitten hotellille mainita, varsinkaan, kun se huone kuitenkin annetaan eteenpäin.

Viimeksi Riiassa valitsin majapaikaksi hostellin, kun aiemmin on tuntunut, että luteet ovat vain parempien paikkojen riesa. Enää asia ei taida olla niin. Rantapallon sivuilla oli hyvä lista, miten luteet voi bongata hotellihuoneesta. Itse en ole vielä tarkastanut huonetta, mutta vastaisuudessa pitää varmaan tehdä se. Vaikka olisikin kohteeseen matkustanut 12 tuntia ja herännyt vähän jälkeen viiden sekä nälkä että väsymys seurana.

Havahduin asiaan vasta viimeisenä päivänä, sillä en päässyt peilaamaan itseäni kunnollisista peileistä. Aluksi puremat ovat vain punaiset ja kutisevat. Vaikka niitä ei raapisi, itselläni ainakin ne tulehtuvat ja muuttuvat kuumiksi, kihelmöiviksi ja hyvin kutiseviksi. Lopuksi voi olla ihan mätivä rakko. Niin nytkin. Tällä kertaa ”3 puremaa linjalla” -sijaan pääsääntöisesti puremat olivat 2 sarjoissa. Se meinasi hieman hämätä.

Puremat jatkuivat linjassa käsivarressa kuvan alapuolelle.

Mitä kannattaa huomioida tai toimia ennen matkaa ja sen aikana:

 • Itse erittelen eri ”toiminnan” vaatteet jo lähtökohtaisesti eri muovipusseihin. Eli yövaatteet ovat omassa pussissa, rantavaatteet omassaan (ei ole tarkoitus olla huoneessa niillä), puhtaat omassaan, kerran pari käytetyt omassaan sekä likaiset omassaan. Myös tuoleilla ja sängyllä istumiseen tarkoitetut vaatteet olisi hyvä olla omassaan. Näin luteiden leviäminen on rajoitettu pusseihin ja ne pussit on helppo varovasti kaataa/rikkoa pesukoneen sisällä, kun ne pesee ja heittää sen jälkeen roskiin.
 • Vaatteita, laukkuja tai mitään omaa ei tule säilyttää tai pitää sängyllä. Myös muut kangaspinnat ovat riskirajoilla.
 • Vaatteita ei kannata levitellä ja kuivattaminenkin vain harkitusti, muussa tapauksessa säilytetään tiukasti omissa muovipusseissaan ja muovipussit aina solmulla kiinni.
 • Lajittele matkalaukun sisältö valmiiksi ennen kotiin lähtöä asioihin, mitkä kestävät kuumuutta (ja tai kuumassa pesemistä) ja mitkä pitää pakastaa. Sulje ne omiin pusseihin.

Kun saavut kotiin:

 • Älä missään nimessä räväytä matkalaukkua vain auki ja jätä sitä keskelle kotia ja tyhjennä sitä pikkuhiljaa.
 • Parhain tilanne olisi jätesäkittää matkalaukku ja laittaa se saunaan ns. sinetöitynä yli 50 asteeseen pariksi tunniksi.
 • Muussa tapauksessa säilö matkalaukku mielellään muualla kuin sisätiloissa tai säkitettynä muovilla ja kohtele varoen, kun viet sieltä muovipusseja sisältöineen joko pakkaseen tai pesukoneeseen.
 • Pesukoneeseen menevät vaatteet pitää poistaa pusseista varoen koneen sisällä, että luteiden munat eivät levittäydy. Vaatteet pestään 60 asteessa. Olen kuullut että kuvausrumpu lämmittäisi itsensä 50 asteeseen ja sen pitäisi riittää luteiden ja niiden munien tappamiseen, mutta pesukoneesi sisällä voi olla niitä munia, jonka takia ainakin pesun jälkeen pesisin 60 asteessa koneen puhtaaksi. (Melkein kaikki vaatteet kestävät 60 asteen pesun, vaikka huolto-ohjeessa puhutaan 40 tai 30 asteesta.)
 • Pakastaminen pitäisi ilmeisesti tapahtua vähintään -18 asteessa ja pakastusaika vähintään 72 tuntia. Pidä pakastettavat asiat pakastimessa myös muovipusseissa, etteivät luteet pääse karkuun. Pakastinta ei saa aukaista kesken jääädytyksen.
 • Imuroi matkalaukku (varoen, ettet levitä luteiden munia ympärille), kotisi, sänkysi, sohvasi, listojen ylä- ja alareunat sekä lattiat kerran päivässä useampana päivänä peräkkäin. Vie pölypussi jokaisen käyttökerran jälkeen muovipussissa roskiin, etteivät ne pääse leviämään imurista.
 • Mikäli päädyt heittämään jotain roskiin, olisi hyvä paketoida se visusti jätesäkkiin, ettei muilla asukkailla tule houkutusta viedä vaatetta tai laukkua omaan kotiinsa.
 • Pese petivaatteet joka yön jälkeen 60 asteessa useampana päivänä peräkkäin.

Helpotusta puremiin:

 • Paras apu on allergialääke. En ole lääkäri, joten määristä en kommentoi mitään, mutta ohjeen mukainen määrä. Eihän se tietenkään kutinaa kokonaan vie, eikä puremajäljetkään taikaiskusta katoa.
 • Kortisoonivoide tai Bepanthen voi lievittää oireita, mutta parempi on allergialääke.
Hyvin tunnelmallisen erikoinen huone kahdelle yhdellä yhden hengen peitolla

Koska tuurini tässä asiassa on näin onneton, kolmen kuukauden junamatka Aasiaan on ongelmallinen. Eräällä matkustuksesta innostuneessa ryhmässä facebookissa sain vinkin, että useamman päivän aurinkokuumennus voisi auttaa. En ole ihan varma, miten sellainen toimii.

Oletko itse kohdannut matkoilla tai Suomessa luteita? Miten olet selvinnyt niistä?

Ensi viikon sunnuntaina yritän saada aikaiseksi kirjoituksen tulevaisuuden suunnitelmistani, sekä pääsyystä aloittaa blogini ja bucketlistan asioista.

2 kommenttia artikkeliin ”Hei. Hotellissani on luteita!

 1. Päivitysilmoitus: On tullut aika keksiä uusi haave, lisäksi on vähän tilastoja – pian matkalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s